Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
  • PopkoorKGC2019
  • deventer1
  • band
  • DOP 2014

Historie

De geschiedenis van het (Pop)Koor Groot Colmschate.

Koor Groot Colmschate is opgericht op 1 maart 1984 en viert dus in 2019 haar 35 jarig bestaan.

KGC is een gemengd koor dat haar roots heeft in de wijk Colmschate in Deventer, de meeste leden zijn daar nu ook nog woonachtig.
Tijdens de oprichting bestond het koor uit ongeveer 100 leden, de muzikale begeleiding werd destijds nog gedaan met behulp van muziekbanden.
Op dit moment bestaat het koor uit ongeveer 60 leden en heeft het de beschikking over een eigen professionele band van 7 personen.

Het ontstaan van KGC.

In het voorjaar van 1984 werd door Jeroen Teelen het idee geopperd om een koor op te richten.
Eén van de andere initiatiefnemers was Gerrit Smit en er werden gewoon wat briefjes opgehangen bij de lokale buurtsupers. Op de allereerste repetitie kwamen maar liefst 120 mensen af. Ongekend, en natuurlijk vielen er mensen af, maar na bijna vijf jaren waren het er altijd nog zo’n 100 of 110.
Er werden vrijwel geen bestaande arrangementen gebruikt. Alles liep voortvarend. Er werd meegedaan met het radioprogramma ‘Vara’s generale’ en samen met de PTT fanfare werd de musical Jesus Christ Superstar gezongen. Ze hadden erg veel lol. Omdat iedereen het volledig pro-deo deed, waren er ook eigenlijk nauwelijks kosten en dus werd er alleen maar gespaard voor feestjes en de jaarlijkse gezellige Sinterklaasavond. Het koor liep als een tierelier en op een dag werd de oprichter van het koor gebeld door iemand van de gemeente voor het een of ander en de meneer wilde graag de voorzitter spreken. Hem werd duidelijk gemaakt dat die er helaas niet was en toen hem tevens duidelijk was gemaakt dat het koor geen formele stichting of vereniging was, was het even stil aan de andere kant. “Maar dan komen jullie dus ook niet in aanmerking voor subsidies” kwam er een beetje stuntelig uit. Toen de ijverige ambtenaar vervolgens daarop werd verteld dat ze die ook niet nodig hadden, leek hij met stomheid geslagen! De aanleiding en de rest van het gesprek is geschiedenis, maar dat was wel een beetje de situatie… Géén voorzitter (dus ook geen bestuur) betekende in de praktijk eigenlijk ook ‘nooit problemen’! Als iemand een idee had, dan werd er een oproep gedaan wie dat wilde organiseren en werd er collectief een kleine bijdrage afgesproken en zo kón er veel en was er weinig of geen gezeur!!!!

Mooie tijd!